Belka
Niedziela, 16 Czerwca 2024   imieniny: Alina, Aneta, Justyna
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Dodatki do lodów – 3 sposoby na oczarowanie gości

Data publikacji: 2017-11-21, Data modyfikacji: 2017-11-21
A A AWydrukDrukuj  
 
Dodatki do lodów – 3 sposoby na oczarowanie gości

Lody o smaku śmietanki czy intensywnie owocowe sorbety to pomysł na wyjątkowy deser nie tylko podczas upalnego lata, ale także jesieni. Poprawią humor, zahartują organizm, a także pozwolą oczarować gości.

Lekarze coraz częściej zachęcają do jedzenia lodów zimą – są bogate w witaminy A, B, D, E, zmniejszają ryzyko infekcji gardła. Chociaż ich podanie najczęściej kojarzy się z kilkoma łyżkami lodów w pucharku i bitą śmietaną, już odrobina fantazji wystarczy, by zwykły deser lodowy zamienić w prawdziwe dzieło sztuki, które zachwyci gości.

Sposób nr 1: Wybierz fantazyjną posypkę

Kolorowe koraliki dodadzą uroku każdemu deserowi. W zimie szczególnie sprawdzą się oryginalne dodatki w kształcie choinek, gwiazdek i aniołków. Naturalnym i kuszącym elementem dekoracji będzie również polewa z miodu, która nada lodom słodkiego posmaku. W parze z miodem może pójść posypka z orzechów lub słonecznika. Chcesz uzyskać intensywnie żółtą barwę polewy? Wystarczy, że do miodu dodasz odrobinę kurkumy. Sos będzie ciekawym uzupełnieniem czekoladowych czy kakaowych lodów.  

Chcąc zachwycić gości przygotowanym deserem, lepiej unikać popularnych dodatków, takich jak rurki czy różnego kształtu wafelki. Choć miłe dla oka, są mało oryginalne, a ich smak często dominuje nad gwiazdą deseru, czyli lodami.

Sposób nr 2: Postaw na ręcznie robione dodatki

Przepis na wywołanie zachwytu u gości? Własnoręcznie przygotowane, jadalne dekoracje! Do ich wykonania potrzebujemy ciasta na naleśniki oraz strzykawki. Następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wyciskamy ze strzykawki masę i formujemy wzory np. figury geometryczne, kwiatki.

Jeśli domowej konfitury używasz głównie na kanapkach, przy lodach możesz ją kreatywnie zastosować! Będzie nie tylko świetną polewą, uznanie zdobędzie również jako „wulkan” - umieszczona wewnątrz lodów, wypłynie po zanurzeniu w nich łyżeczki. Konfitura z pomarańczy będzie dobrym wyborem w przypadku lodów czekoladowych, natomiast truskawkowa sprawdzi się przy śmietankowych.

Sposób nr 3: Skosztuj świeżych owoców

Intensywny smak lodowego deseru można uzyskać dzięki dodaniu do niego niekoniecznie słodkich posypek, ale świeżych owoców. - Zblendowane na gładki mus będą smacznym zakończeniem deseru, kiedy dodamy je na spód naczynia, pod lody – zaznacza Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciel marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. Z kolei występujące w pełnej postaci będą świetną ozdobą deseru, kiedy udekorujemy nimi lody. Jagody uzupełnią słodycz zimnej przekąski, kiwi i ananas nadadzą jej lekko kwaśnej nuty. Dla miłośników bardzo słodkich deserów wspaniałym połączeniem będzie masa kajmakowo – bananowa – dodaje specjalista.

Bracia Koral, Źródło artykułu: infowire.pl, Autor zdjęć: Bracia Koral
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 
oświęcimski

Powiat oświęcimski - powiat w województwie małopolskim z siedzibą w Oświęcimiu. Należy do niego gmina miejska Oświęcim; gminy miejsko-wiejskie: Brzeszcze, Chełmek, Kęty, Zator; gminy wiejskie: Osiek, Oświęcim, Polanka Wielka, Przeciszów. Powiat powstał wskutek reformy administracyjnej, która miała miejsce w 1999 roku.

Powiat oświęcimski to nie tylko obóz zagłady Auschwitz. Okazuje się, że oprócz Państwowego Muzeum Auschwitz-Birkenau na terenie powiatu znajduje się wiele innych ciekawych miejsc. Zabytkowy zamek – pałac i ratusz w gminie Zator, kościół p.w. św. Marcina w Jawiszowicach czy pałac Radziwiłłów w Grojcu, to tylko niektóre z nich. Pasjonaci pszczelarstwa powinni także zajrzeć do pasieki i pszczelarskiego skansenu w Grojcu. Zgromadzono w nim zabytkowe ule i sprzęt do pozyskiwania miodu z różnych regionów Polski. Przyciąga również piękno natury, które można podziwiać, wybierając się na jedną z trzech tras rowerowych.    

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola